Velkommen til E-skakklubben!
 


 

Vejledning

Tilbage til hovedmenuen - Fasthold hovedmenu

Ofte stillede spørgsmål

Spærret fra åbne turneringer
Spørgsmål: "Jeg kan ikke længere tilmelde mig åbne turneringer. Har du spærret mig?"

Svar: "Der er en begrænsning på 5 åbne turneringer, som man kan stå tilmeldt samtidigt. Så snart en af disse går igang, kan man tilmelde sig endnu en!"

Fejl på brættet
Spørgsmål: "Brættet virker jo slet ikke! Der er bare en grå firkant. Hvornår laver du det?"

Svar: "Brættet afvikles på din computer - ikke på serveren. Kan du ikke se det, skal du have opdateret JAVA på din computer. Hvis du bruger Internet Explorer så gå på Microsoft - opdateringen er let og gratis. Ellers kan du du opdatere din browser her."

* * * * *

Spørgsmål: "Jeg kan altså ikke opdatere JAVA på den computer, jeg vil spille fra, så brættet virker ikke for mig. Hvad gør jeg?"

Svar: "Du kan bruge det bræt, som er udviklet til mobiltelefoner. Det benytter ikke JAVA og vil derfor fungere uafhængigt heraf. Når du er logget ind, klikkes på forsiden på 'Mobiltelefon'. Herefter er det alternative bræt valgt."

* * * * *

Spørgsmål: "Brættet er rødt. Hvad er der galt?"

Svar: "Hvis der er problemer med partiet, som du ikke selv kan løse, skal du fejlmelde partiet. Dette sker ved at klikke på knappen til højre for brættet. Herefter får du mulighed for at begrunde din fejlmelding skriftligt og trykke 'send'. Partiet bliver så markeret i systemet, så vi kan komme til at rette det."

* * * * *

Spørgsmål: "Jeg kører Internet Explorer og Windows XP, det hele i de nyeste versioner. Jeg har også installeret JAVA som man skal. Men, nogle gange vises brættet ikke. Så skal jeg sidde længe og trykke F5, for at få det til at komme frem! Hvad er der galt?"

Svar: "I nogle opsætninger med Windows og IE opdaterer brættet ikke altid automatisk. Det letteste at gøre i den situation er at klikke sig over på et andet vindue og så tilbage igen - så er brættet der. Det kan fx gøres med ALT+TAB to gange. Synes man det er lettere, kan man minimere og maksimere vinduet hurtigt efter hinanden så kommer brættet også.

En egentlig løsning på problemet er at skifte til en anden browser - fx Firefox, som man kan finde et link til på klubbens forside."

Snyder med computer
Spørgsmål: "Min modstander snyder og bruger computer. Hvad gør jeg?"

Svar: "Det er totalt forbudt at anvende skakcomputere, skakspillende programmer eller anden form for computergenereret analysehjælp til at finde frem til sine træk i E-skakklubben. Hvis man får mistanke om, at det foregår, skal man underrette mig om det. Man må ikke selv give sig til at skælde spilleren ud og kalde ham navne eller hænge ham ud på forsiden. Jeg vurderer, om der er sket en overtrædelse og giver advarsler, hvis det er nødvendigt."


I øvrigt om snyd og tilladte hjælpemidler

E-mail-skakken (og dermed E-skakklubben) har sine rødder i k-skakken. Fra praksis omkring k-skakken er hentet følgende principper, som er gældende for partier i E-skakklubben:

Tilladte hjælpemidler
Det er tilladt at stille en aktuel stilling op på brættet og at analysere på stillingen ved at flytte rundt på brikkerne. Det er også tilladt at skrive disse analyser eller konklusioner på dem ned på papir eller i elektronisk form. Ved hvert parti er der til det formål sat en knap ("notat") som er link til en side, hvor man kan samle den slags noter om partiet. Det er, uanset hvor hurtigt modstanderen trækker, tilladt at sove på stillingen, tænke over den i dagevis, analysere på den i toget og evt. sove på den igen. Taber man på tid, har man tabt.

Det er tilladt at slå givne stillinger op i relevante åbningsbøger, i eventuelle partisamlinger eller for eksempel i slutspilsværker om teoretisk gevinstførelse ved givne materialefordelinger. Det er også tilladt at spille efter anvisningerne i midtspilslærebøger som for eksempel "Mit system" af Nimzowich. Al anvendelse af bøger i elektronisk form er ligeledes tilladt. For databaser (partisamlinger i elektronisk form) gælder, at de ikke må være udstyret med analysefunktion; databasen skal anvendes som man ville anvende ECO (eller lignende papir-partisamlinger), hvorefter man selv træffer beslutningen om, hvad man vil trække. En stor onlinedatabase kan findes på www.chesslive.de. Til brugere, som ikke er vant til at benytte disse store databaser skal lyde denne advarsel: Det er ingen garanti for trækkenes uigendrivelighed, at du kan finde et parti, hvor hvid vandt fra den stilling, du har. Oftest ved man ikke, hvor stærke spillerne er, eller om den ene havde slem hovedpine den dag.

Forbudt og at betragte som snyd
Det er ikke tilladt at diskutere sine partier med andre spillere sålænge de er under afvikling. Således er det heller ikke tilladt at stille brikkerne op henne i klubben og lige lade klubmesteren komme med forslag til videre planer. Dette er tilsyneladende et gråzone-område indenfor k-skakken, men ubønhørligt forbudt i E-skakklubben.

Det er totalt forbudt at anvende skakcomputere, skakspillende programmer eller anden form for computergenereret analysehjælp til at finde frem til sine træk i E-skakklubben. Derimod er det tilladt at benytte computeranalyse på sine afsluttede partier og benytte den erfaring, man gør sig, i fremtidige partier med samme åbning, tema eller lignende.

Hvis du følger disse retningslinier og kan sige ærligt, at du har fundet frem til trækket selv, er du på sikker grund.

Ratingsystemet
Man tildeles ved indmeldelse 1300 i rating. Har man et større tal i det "virkelige" liv, kan man få sit ratingtal korrigeret opad (men kun en gang, umiddelbart efter indmeldelse - derefter er tallet dit E-skakklubtal og bliver ikke korrigeret, fordi du har vundet 22 ratingpoint i Køge byturnering!). Jeg ændrer ikke tallet nedad, så, hvis du har 1180 i det virkelige liv, så tillykke med de 1300! :o] Man kan både få korrigeret tallet hvis man har et DSU-ratingtal og hvis man eksempelvis har et korrespondancetal under ICCF eller et ELO-tal. Har du andre beviser på din styrke på et bræt, så skriv også til mig, så snakker vi om det!

Ratede turneringer ændrer dit styrketal. Hvis du vinder over en spiller, stiger dit rating relativt i forhold til dit og hans ratingtal. Taber du, falder det. Ved remis falder den højstratede lidt i rating (og den lavestratede stiger), men det er ikke meget. Oplysningen om, om den enkelte turnering er ratet, findes tydelig at læse på turneringsopslaget!

Det "tekniske" for de, som kender ratingsystemet: Systemet kører med de samme forventede scores, som kendes fra det officielle system. Dog bliver den forventede score ikke 0 (nul) ved en forskel over 735, men 0,95 for den højstratede. Det betyder samtidig, at man kan vinde rating fra de fleste spillere, også selvom der er fx 1000 i ratingforskel (men ikke mere end 2 point pr. parti!). Først ved en ratingforskel på over 1500 bliver den forventede score til 1 for den højstratede og man kan ikke længere vinde rating. Denne begrænsning er indført for at forhindre udnyttelse af systemet.

Klubben kører med en fast udviklingskoefficient på 40 point. Der er ingen graduering efter ratingtallet. Dette giver en ret "hurtig" ratingudvikling, eller "svingende", hvis det er et bedre ord. Til gengæld kan der ikke opnås bonus - hvert parti i en turnering rates for sig, i det øjeblik det er færdigt, og uden hensyn til, hvordan andre partier i samme turnering er gået.

Jeg er ny. Hvad gør man?
Alle kan deltage i E-skakklubben og det er gratis. Deltagelse kræver dog kendskab til skakspillets grundlæggende regler og brikkernes gangart. Du kan vælge at spille på et bræt, hvor man selv noterer, eller udfører trækket direkte på brættet. Valget mellem de to træffes på din "Profil"-side.

Hvis du oplever problemer med at se brættet, skal du starte med atdownloade den officielle Java-engine til Windows og installere den. Den kan findes på www.java.com! Læs mere under "Ofte stillede spørgsmål" -> "Fejl på brættet".

Man melder sig til ved at klikke i toppen på "Ny bruger" og udfylde de efterfølgende felter omhyggeligt. Det er meget vigtigt, at man tilmelder sig med en gyldig e-mail-adresse, som man kan modtage e-mails på, for systemet genererer et password, som sendes til denne adresse. Kun ved at kunne modtage denne e-mail, vil man efterfølgende kunne logge ind. Det er tilladt at have én aktiv brugerprofil i E-skakklubben. Man må således ikke spille samtidig under flere forskellige navne. Der bliver automatisk holdt øje med denne form for snyd.

Efter man har logget ind, kommer der nogle links i toppen bag teksten: ""dit navn" logget ind!" Disse to fører til ens personlige sider og vil være dem, man benytter mest. Første gang man logger ind, er det en god ide, at gå ind under "Profil" og sætte sig ind i denne underside - stort set alle personlige oplysninger kan rettes her. Man kan fx skifte password til noget man kan huske, skifte brugernavn, e-mail og meget mere. Kig listen omhyggeligt igennem og tænk over dine valg - de styrer den måde, du deltager i klubben på.

Under "Oversigt" vil der ikke være noget, lige når du har meldt dig ind. Det er her, du hurtigt kan få overblik over dine aktive partier, om du er i trækket og lignende. Det er også herinde du kan modtage udfordringer, se din statistik, se beskeder fra andre brugere og meget mere. Det er din personlige underside - ingen andre kan se den og det vil være der, du oftest klikker dig ind.

På "Forsiden" har du, når du er logget ind, adgang til interaktion med de øvrige spillere. Du kan sende beskeder, udfordringer, oprette turneringer lige efter dit eget hovede eller kigge gennem lister over sitets brugere.

"Åbne turneringer" er stedet at finde modstandere til et parti skak eller to. Der er altid åbne turneringer, hvor du kan tilmelde dig med et enkelt klik. Nogle turneringer er ratede, hvilket vil sige, at dit styrketal (rating - typisk 1300 ved start) ændres efter om du vinder, taber eller spiller remis. Der er adskillige forskellige tidsbegrænsninger, som man kan vælge mellem efter temperament. "Ikke på tid" svarer til, at man har 14 dage pr. træk; et normalt parti vil derved nemt kunne tage flere år!



Anmeldelse af ferie
Hvis du vil holde ferie fra skakken i E-skakklubben, skal du selv anmelde, hvor mange dage du holder. Dette foregår ved at du går ind på din Profil-side, som der kommer et link til i menuen, når du er logget ind (lige midt mellem "Oversigt" og "Log ud!"). I toppen af denne side er en knap, som hedder "Ekstra tid / Ferie". Her er der en kort forklaring af systemet og du kan med det samme se, hvor meget ferie du er berettiget til. Når du lige har meldt dig ind, står der: Du har pt. ret til 7 dages ekstra tid. For at holde ferie skriver du det antal dage, som du vil holde i rubrikken og trykker på "Gem ændringer". Den valgte tid tillægges øjeblikkeligt dine aktive partier. Det vil altså sige, at hvis du starter andre partier efter dette (men før du tager på ferie), vil du ikke have ekstra tid i disse!

Der kan ikke holdes ferie fra partier med en samlet betænkningstid på 5 dage til hele partiet!. Systemet giver heller ikke mere tid i turneringer med 14 dage pr. træk.

For hver 10 dage man er medlem af klubben, opsparer man 1 dags ferie. Dog kan man ikke have mere end 21 dage opsparet; når man har det, vil man først begynde at opspare igen, når man har brugt nogle af dem. Lige når man meldes ind, får man en uges ferie i forgave. Dog begynder man ikke at opspare ny ferie, før man har optjent de 7 dage, man fik foræret ved indmeldelse. Det vil sige, at man skal være medlem i 70 dage, før man begynder at opspare ekstra ferie.

Jeg foretrækker betegnelsen "ferie" for dette system, men betegnelsen "ekstra tid" er lige så relevant, da der ikke er noget som hindrer, at man trækker i den periode, hvor man har tillagt nogle feriedage. Systemet kan derfor lige så vel bruges til at skaffe noget ekstra tid i en snæver vending, hvor man har brug for det (efter sygdom, stress eller ugidelighed). Dette er fuldt ud lovligt! Man kan på denne måde skaffe sig ekstra tid i alle turneringer, undtaget dem med 5 dages betænkningstid. Derfor: Hvis din modstander pludselig har mere tid end dig og stadig trækker, så er dette nok forklaringen.

Altså:
* Under din profil kan du selv vælge ekstra tid i dine partier.
* Du får herved med det samme mere tid i dine aktive partier.
* Systemet giver ikke mere tid i "5 dage til hele partiet" og "14 dage pr. træk".
* Du har stadig lov til at trække i partierne!



Trækgentagelse og pat
Hvis der er problemer med partiet, som du ikke selv kan løse, skal du fejlmelde partiet. Dette sker ved at klikke på knappen til højre for brættet. Herefter får du mulighed for at begrunde din fejlmelding skriftligt og trykke 'send'. Partiet bliver så markeret i systemet, så vi kan komme til at rette det. Det kan fx være fordi der er udført et fejltræk og brættet er blevet rødt. Eller, fordi der er udført et træk, som spilleren gerne vil have ændret. I dette tilfælde er det kun modstanderen, som kan give lov til det. Det er derfor kun ham, der kan fejlmelde med besked om, at han accepterer ønsket om at trækket ændres.

Systemet kan ikke selv dømme remis ved stillingsgentagelse, 50-træksregel og pat. Man skal ved udførelse af det træk, som udløser en remissituation gøre følgende:
* Skrive en besked til modstanderen ved partiet om, under hvilken regel man påstår remis
* Klikke under brættet, så der sendes remistilbud
* Udføre det træk, som udløser remissituationen

Hvis kravet er korrekt fremsat, skal modstanderen modtage remis. Sker det ikke, fejlmelder man partiet med oplysning om, under hvilken regel man påstår remis. Hvis kravet findes underbygget, dømmes partiet herefter remis.



iPhone, iPad og mobil
Virker eskak.dk ikke på min telefon, iPhone, iPad?

Det gør det muligvis. Det kommer lidt an på din telefon. Jeg anbefaler adressen m.eskak.dk eller mobil.eskak.dk. Det leder dig ind på en side, som er mere mobilegnet og sender færre data. Her er brættet heller ikke java og vil derfor muligvis virker på din telefon. Det virker i hvert fald på iPhone. Det kræver dog, at du kan notere - der kan ikke trækkes på brættet.

Hvis du vil bruge klubben på din iPad, anbefaler jeg, at du bruger hovedsiden, eskak.dk og så klikker på knappen, Non-java bræt på forsiden. Det aktiverer det samme bræt. Brættet vendes til sorts synspunkt ved at klikke på feltet e7 på brættet.

Brættet fungerer fint, men giver en del fejltræk, fordi folket finder det vanskeligt at notere korrekt. Vær meget opmærksom, når to brikker kan gå til samme felt: Det er aldrig korrekt bare at skrive Td7, når to tårne kan gå til feltet. Afhængigt af stillingen vil der skulle tilføjes et tal eller et bogstav, eksempelvis Tfd7 eller T3d7. Hvis du ikke følger denne anvisning, kan trækket være forkert selvom det tilsyneladende vises korrekt på brættet. Hvis du ikke har noteret korrekt, er det altid stillingen som den vises på Java-brættet, som gælder for partiet. Så, hvis begge spillere har spillet videre, uden at få rettet fejlen, rettes den til sådan, som Java-brættet viser trækket. Hvis begge spillere er enige om det, kan partiet føres tilbage til før fejl-notationen.

I alle andre tilfælde er trækket noteret korrekt, hvis den nye stilling efter dit udførte træk vises på godkendelsessiden. Vises den nye stilling ikke, må du tilbage og overveje notationen.